Jouw nieuwe pensioen: de tussenstand
Jouw nieuwe pensioen: de tussenstand
Dit nieuwsbericht is een update over de ontwikkelingen rondom het nieuwe pensioen aan de hand van 4 vragen die we voorgelegd hebben aan Kostijn van Gerven, directeur van Pensioenfonds TNO.
Goede voorbereiding is het halve werk
Net als alle andere pensioenfondsen is Pensioenfonds TNO achter de schermen hard bezig met de voorbereidingen van de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Inmiddels heeft de Tweede Kamer ingestemd met de nieuwe wetgeving. De concept wet zal nu worden aangeboden aan de Eerste Kamer.
Hoogste tijd dus om je even kort bij te praten aan de hand van 4 vragen voor Kostijn van Gerven, directeur van Pensioenfonds TNO.
1. Waar heeft Pensioenfonds zich afgelopen jaar op gericht?
Kostijn: “Sociale partners van TNO (TNO Raad van bestuur en de Ondernemingsraad) moeten in het nieuwe stelsel kiezen tussen twee contractvormen. Het bestuur van het pensioenfonds adviseert de sociale partners bij het maken van deze keuze en heeft hiervoor een besliskader opgesteld. Dit besliskader bestaat uit een zevental elementen zoals het pensioenresultaat, solidariteit, keuzevrijheid, uitvoerbaarheid, uitlegbaarheid, beleggingsbeleid en wendbaarheid. In beide contracten is het mogelijk om risico’s, zoals overlijden tijdens het dienstverband, arbeidsongeschiktheid en langer leven, samen te delen. Voor het zover is dat sociale partners een keuze kunnen maken, zorgt het bestuur van het fonds ervoor dat de genoemde elementen per contractvorm goed tegen elkaar worden afgezet en afgewogen. Dat betekent veel analyse en cijferwerk met daarnaast veel afstemming en overleg. Er waren hierdoor het afgelopen jaar extra sessies met het bestuur, sociale partners en de diverse bestuurscommissies. Ook zijn er workshops georganiseerd voor het Verantwoordingsorgaan en eTNOs, de vereniging van gepensioneerde TNO-ers”.
2. Waar staat het Pensioenfonds nu?
Kostijn: “We zijn al een heel eind op weg. We hebben voor zover dat kan al veel inzichtelijk gemaakt. Dat gaat dan over de impact van het nieuwe stelsel op allerlei aspecten van het beleid. Verder zijn de sociale partners, het Verantwoordingsorgaan, de pensioencommissies van de Ondernemingsraad van TNO en ook eTNOs goed aangehaakt bij al deze ontwikkelingen. Doel is dat het bestuur TNO kan adviseren wat voor alle betrokkenen de meest optimale keuze is, dus zowel voor de huidige pensioengerechtigden als de (gewezen) deelnemers. We willen dat niemand achteruitgaat bij de overgang naar het nieuwe stelsel. Daarom wordt ook gekeken naar mogelijke compensatiemogelijkheden. In de toekomst kijken kunnen we niet, maar we werken aan een voor eenieder zo’n goed mogelijke overgang naar het nieuwe stelsel. De overgang staat op dit moment overigens gepland voor 1 januari 2026.”
3. Wat kun je komend jaar verwachten?
Kostijn: “We zitten nu al ver in het traject van de verkenningsfase. Op basis van een aantal principes en uitgangspunten bij de genoemde elementen komt met deze kwalitatieve beoordeling een voorkeurscontract inzicht. Berekeningen moeten deze voorkeur dan verder nog ondersteunen. De wetgeving is sinds donderdag 22 december definitief en gaat nu naar de Eerste Kamer. Er kan begin volgend jaar worden beoordeeld of een en ander nog moet worden aangepast/aangescherpt. Daarna kan een aantal keuzes gemaakt worden door de sociale partners van TNO. Zij beslissen. Als de wet er is en de keuzes zijn gemaakt, kunnen we door naar de transitiefase. Dan kunnen we alles veel concreter maken. Tot die tijd gaan we verder met alle betrokken partijen om alles zo goed mogelijk voor te bereiden. Voor 2023 staan dan weer diverse overleggen en afstemmomenten gepland.”
3. Wat als je vragen hebt of meer wilt weten?
Kostijn: “Sinds enkele dagen is de wet definitief (behoudens instemming van de Eerste Kamer), van een aantal details (amendementen/moties) is de impact nog niet bekend. Mocht je toch al een vraag hebben, dan proberen we die uiteraard te beantwoorden. Mail je vraag naar vragen@pftno.nl. Verder houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. En zodra er meer duidelijk wordt over de wet Toekomstig pensioen en de gevolgen voor alle (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden zullen een aantal webinars worden georganiseerd. Tot slot hoop ik dat we je een goed beeld van de tussenstand hebben kunnen geven.”
Lees meer over Pensioenfonds TNO en het nieuwe stelsel op www.pensioenfondstno.nl/nieuwpensioenstelsel