Structuur van het pensioenfonds

Structuur van het pensioenfonds

Hoe het fonds is georganiseerd is belangrijk voor een goede uitvoering van de belangen van alle betrokkenen, zoals werknemers, werkgevers en pensioengerechtigden.

Het Bestuur
De governance van Bestuur is georganiseerd door de paritaire samenstelling van het Bestuur, waarin deelnemers (vier leden), pensioengerechtigden (2 leden) en de werkgevers (4 leden) zijn vertegenwoordigd. Voorts door het Intern Toezicht via een Raad van Toezicht. Verder door het Verantwoordingsorgaan, waarin zowel deelnemers, pensioengerechtigden als de werkgevers vertegenwoordigd zijn. Het Pensioenfonds past daarbij de door de Pensioenfederatie en de Stichting van de Arbeid (STAR) vastgestelde Code Pensioenfondsen toe. Het Bestuur vertegenwoordigt het fonds en draagt eindverantwoordelijkheid voor het pensioen- en beleggingsbeleid en de uitvoering van de pensioenregelingen. Het Bestuur vergadert minstens vier keer per jaar en legt jaarlijks verantwoording af.

Beleggingsadviescommissie
Bij het beleid voor de beleggingen wordt het Bestuur geadviseerd door een beleggingsadviescommissie (BAC). Deze commissie bestaat uit vier bestuursleden, drie externe deskundigen en een ambtshalve toegevoegde secretaris.

Uitvoering
De beleidsvoorbereidende werkzaamheden, coordinatie van het vermogensbeheer, risk management en control gebeuren bij het bestuursbureau van het fonds dat in Rijswijk is gevestigd. Daarbij geldt dat de beleggingen volledig zijn uitbesteed aan professionele externe vermogensbeheerders, die binnen vastgestelde mandaten opereren en iedere maand verslag uitbrengen aan het fonds. De pensioenuitvoering is uitbesteed aan AZL N.V. te Heerlen. Het gaat daarbij om de pensioenvasstellingen, de pensioenbetalingen, de premie-inningen, de waardeoverdrachten, de individuele communicatie, de actuariele uitvoeringen de financiele administratie.

Verantwoording en Intern Toezicht
Op grond van de Wet versterking bestuur pensioenfonds kent het Pensioenfonds per 1 juli 2014 het Verantwoordingsorgaan, met taken en bevoegdheden conform het bepaalde in de wet.

Het Bestuur draagt zorg voor een transparant intern toezicht met betrekking tot het functioneren van het Bestuur. Hiertoe is een Raad van Toezichtingesteld, die bestaat uit 3 onafhankelijke deskundigen die na een bindende voordracht van het Verantwoordingsorgaan door het Bestuur worden benoemd en na een bindend advies van het Verantwoordingsorgaan worden ontslagen.

Controle
Alle pensioenfondsen in Nederland moeten zich houden aan de regels zoals geformuleerd in de Pensioenwet. Hierop wordt toezicht gehouden door De Nederlandsche Bank (DNB). De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) ziet er op toe dat pensioenfondsen duidelijke informatie verstreken aan alle belanghebbenden. Daarnaast stelt een externe actuaris de pensioenverplichtingen vast en toetst of het aanwezig vermogen voldoende is om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Een externe accountant (KPMG) controleert de jaarrekening.