Toezichtvisie van de Raad van Toezicht

Toezichtvisie van de Raad van Toezicht

Missie
De missie van het Fonds is het uitvoeren van de pensioenregelingen op een correcte, evenwichtige, maatschappelijk verantwoorde en efficiënte wijze voor alle (gewezen) deelnemers, pensioengerechtigden en aangesloten werkgevers.

Alle nieuwe pensioenafspraken tussen de sociale partners, bestuursbesluiten en wettelijke wijzigingen van 2023 die van invloed zijn op het pensioenreglement en de uitvoeringsovereenkomst, zijn in de betreffende documenten verwerkt en door de pensioenuitvoerder geïmplementeerd in de pensioenadministratie. Het Bestuur heeft vastgesteld dat de implementatie door de pensioenuitvoerder in overeenstemming is met de bedoelingen van deze pensioenafspraken tussen de sociale partners, bestuursbesluiten en wettelijke wijzigingen van 2023. Daarbij is van voorbereiding tot besluitvorming op evenwichtige wijze getoetst dat ook rekening gehouden met alle belanghebbenden.

Visie
Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Veel (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden zijn nu en/of in de toekomst afhankelijk van dit pensioen.

Het Fonds streeft naar een toekomstbestendige uitvoering van de pensioenregelingen binnen de huidige en (voor zover bekend) komende wettelijke kaders. Waar mogelijk wordt geanticipeerd op het nieuwe pensioenstelsel. Voor een duurzame pensioenregeling is een betaalbare en stabiele premie nodig, net als een voldoende hoog rendement tegen een acceptabel risico. Het Fonds voert een maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid passend bij de nominale pensioenrechten van de (gewezen) deelnemers met een gerede kans op koopkrachtbehoud met aandacht voor milieu, maatschappij en klimaat. Dit alles wordt vertaald in aansprekende en persoonlijke communicatie met alle belanghebbenden met focus op realistische verwachtingen en transparantie over risico’s.

1  Inleiding
In dit document is de toezichtvisie van de Raad van Toezicht (RvT) van Pensioenfonds TNO (PFTNO) beschreven. De RvT houdt toezicht op PFTNO. De RvT bestaat uit drie leden.

2  Missie, visie en strategie van de RvT
De RvT formuleert zijn eigen missie, visie en strategie en houdt daarbij zorgvuldig rekening met de doelstelling, missie en visie van PFTNO. De RvT heeft daarbij als doel doorlopend toezicht te houden op het beleid van het bestuur en de algemene gang van zaken alsook op adequate risicobeheersing en evenwichtige belangenafweging door het bestuur. Ook heeft de RvT als doel het bestuur met raad terzijde te staan, daar waar het bijdraagt aan de doelstelling en strategie van PFTNO en adequaat toezicht op het bestuur als zodanig niet belemmert. Op deze wijze beoogt de RvT bij te kunnen dragen aan (1) goed pensioenfondsbestuur, zodat PFTNO op prudente wijze uitvoering kan geven aan de pensioenregeling en daarbij voorbereid is op mogelijke toekomstige wijzigingen, en (2) ondersteunend te zijn aan de doelstellingen van PFTNO.

Missie
Toezicht is het verzamelen van de informatie over de vraag of een handeling of zaak voldoet aan de daaraan gestelde eisen, het zich daarna vormen van een oordeel daarover en het eventueel naar aanleiding daarvan vanuit de interne toezichtrol interveniëren.
De missie van de RvT is in dit kader het toezichthouden vanuit een combinatie van deskundigheid, ervaring en onafhankelijkheid, en het zijn van een sparring partner op basis van ervaring, kennis, kunde en vaardigheden.

Visie
Om uitvoering te geven aan de door de RvT geformuleerde missie, hanteert de RvT daarbij een proactieve waakzame houding op basis van vertrouwen waarbij de RvT volgend, kritisch, beoordelend en eventueel escalerend als uiterst middel acteert. De RvT wil zijn kennis en ervaring (“blik van buiten”) inzetten en ter beschikking stellen. De RvT fungeert primair als ‘early warning’, dat wil zeggen toezicht houden vanuit een signalerende functie, én zonder dat wordt getreden in de besturende of uitvoerende taken van het bestuur. De RvT wil niet alleen volgend maar ook proactief acteren in zijn rol als toezichthouder.

Strategie
De doelstelling, missie en visie van de RvT vormen in de praktijk gezamenlijk de uitgangspunten voor het toezicht van de RvT en de rode draad in het uitoefenen van zijn wettelijke taken, en de controlerende en adviserende taak in het bijzonder. De strategie van de RvT is daarbij om zijn bevindingen te onderbouwen en -zo veel als mogelijk- praktisch uitvoerbaar te formuleren, en laagdrempelig te zijn voor het bestuur om als sparring partner te fungeren.

A  Controlerende taak
In de praktijk komt de controlerende taak van de RvT neer op het kritisch beoordelen van:

  • het functioneren van het bestuur;
  • het beoordelen van beleidsprocessen en bestuursprocedures;
  • de checks and balances;
  • de wijze waarop de uitvoering van de regeling wordt bestuurd en aangestuurd;
  • de wijze waarop het balans- en vermogensbeheer wordt vormgegeven en uitgevoerd;
  • de wijze waarop wordt omgegaan met risico’s op de korte en de langere termijn, zowel voor de dekkingsgraad als voor het pensioenfonds zelf;
  • een beoordeling van de wijze waarop het bestuur uitvoering heeft gegeven aan de evenwichtige belangenafweging.

De RvT zal specifiek beoordelen of het bestuur:

  • duidelijk omschreven procedures heeft waarop bestuurs- en beleidsbeslissingen worden genomen en het bestuur die procedures periodiek beoordeelt op actualiteit;
  • die procedures in de praktijk ook volgt;
  • zorgvuldig is omgegaan met de rapportage van de compliance officer, de risk manager, de actuaris, de accountant, de sleutelfunctionarissen en bevindingen en aanbevelingen van DNB, AFM en AP;
  • zorg draagt voor naleving van wet- en regelgeving en adequate inbedding van nieuwe wet- en regelgeving;
  • een goede verstandhouding met het verantwoordingsorgaan (VO) heeft en adviezen van het VO adequaat beoordeelt;
  • geformuleerde beleidsvoornemens ook daadwerkelijk uitvoert;
  • het eigen functioneren periodiek beoordeelt, zowel collectief als individueel;
  • een goede bestuursdynamiek heeft;
  • de eigen deskundigheid op peil houdt zowel collectief als individueel (een deskundigheidsplan heeft opgesteld, dit naleeft en zorgt voor ontwikkeling en onderhoud van kennis);
  • de juiste procedure en toetsingen volgt dan wel uitvoert bij (her)benoemingen van bestuursleden;
  • een strategische visie voor middellange en langere termijn heeft geformuleerd en op welke wijze het bestuur deze visie wil gaan verwezenlijken;
  • bij de formulering van de visie rekenschap wordt gegeven van de mogelijke divergentie tussen de fondsen en het pensioenakkoord;
  • prioriteiten stelt en zich daar ook aan houdt;
  • aandachtspunten onderkent voor de korte en middellange termijn en welke acties hierop worden ondernomen;
  • alle uitbestede bedrijfsprocessen, waaronder in elk geval de pensioenadministratie en de uitvoering van het vermogensbeheer, effectenbewaarneming en –administratie, zorgvuldig heeft geregeld, daaronder begrepen de bekendheid van het bestuur met de inhoud van de beleggingsfilosofie van de vermogensbeheerder en de kwaliteit van de processen bij de vermogensbeheerder;
  • het bestuursbureau in brede zin zorgvuldig aanstuurt;
  • op adequate wijze vormgeving geeft aan open en eerlijke communicatie.

Als het bestuur aanbevelingen of bevindingen van de RvT niet opvolgt, treedt de RvT daarover met het bestuur in overleg.

B  Adviestaak
De RvT staat het bestuur met raad terzijde en functioneert als klankbord voor het bestuur. Toezicht en advies kunnen in elkaar overlopen en versterken met behoud van een duidelijke scheidslijn. De adviezen van de RvT zijn niet bindend en de RvT waakt ervoor dat de adviesrol de eigen controlerende taak en de bestuurlijke rol van het bestuur niet aantast.

Als de RvT een dringend of zwaarwegend advies wil uitbrengen, maakt de RvT dat kenbaar door het bestuur formeel te verzoeken over dat advies een standpunt in te nemen dan wel daarover te rapporteren. Als daartoe aanleiding bestaat zal de RvT voorstellen om extra aandacht aan bepaalde thema’s te geven. Hierbij kan gedacht worden aan bijzondere omstandigheden, actualiteiten of adviezen van de externe accountant of actuaris.

3  Governance beliefs
De RvT houdt toezicht vanuit een sterk omgevingsbewustzijn, met oog voor een steeds veranderende maatschappelijke context. Bij de vervulling van hun taak richten de leden van de RvT zich naar de belangen van de stakeholders. Dit zijn primair de (gewezen) deelnemers, pensioengerechtigden, andere aanspraakgerechtigden en de aangesloten werkgever.

Om te weten wat voornoemde stakeholders van belang vinden, voert de RvT meerdere malen per jaar overleg met het VO, waarin werknemers en de werkgever zijn vertegenwoordigd, en op jaarbasis met het bestuur van TNO. Tevens zal de RvT, indien zinvol dan wel nodig, de dialoog met DNB aangaan.